9 mars 2012


Theory U –att låta sig ledas av framtiden

Har du hört talas om Theory U? Om inte är det hög tid! Här på bloggen tänkte jag berätta lite mer om mitt möte med denna spännande tankegång som på många sätt får anses som revolutionerande.  Mer texter hittar du efterhand under egen flik (klicka ovan på fliken Theory U).

Här lite kort info:

Theory U blev känt genom C. Otto Scharmer som är verksam vid Massachusetts Institute of Technology (MIT). Scharmer är tysk till ursprunget och har doktorerat vid det antroposfiskt orienterade universitetet i Witten-Herdecke. Han växte upp på en biodynamisk bondgård nära Hamburg. Ursprungen till Theory U är dock snarare idéer som utvecklades vid Netherlands Pedagogical Institute av bland annat Fritz Glasl och Dirk Lemson från 1968 och framåt.

Theory U kan betecknas som en process eller ett verktyg för att leda förändringsprocesser, sk Change Management. Med Scharmers utveckling av konceptet tillkom begreppet ”presencing” som är ett ord sammansatt av de två begreppen ”sensing” och ”presence”. På svenska närmast ”avkänning” och ”närvaro”, presencing skulle man kunna översätta till ”närvarokänsla” (eller har någon ett bättre förslag?)

Här är en link till Otto Scharmers hemsida:


och här till det institut som Scharmer grundat:


Läs alltså mer på fliken här intill. Där kommer efterhand mer info och reflektioner!

1 kommentar:

  1. Mitt förslag är "närvarokännande", som är ett verb.
    En "närvarokännande organisation" ser jag som en organisation som vill vara fullt närvarande till sitt eget uppträdande på alla områden, utifrån ett grundläggande etiskt ställningstagande.
    Skulle man kunna se det som att Presencing kan jämföras med "kontinuerligt sensibelt avkännande av återkoppling", där parametrarna är fler än lönsamhet, smidighet och effektivitet? Där t.ex. upplevd meningsfullhet, påverkbarhet, etiskt uppträdande och interaktivitet är viktiga parametrar som bidrar till den långsiktiga ekonomiska och organisationella framgången, fast på sikt och inte möjligt att kalkylera med, eftersom antalet dynamiska parametrar i dag är för många i en föränderlig värld i ett socialt cyberrelaterat kontext.

    SvaraRadera