29 februari 2012

Ledning i Waldorfskolor


Nu ligger Helge Resells färska Masteruppsats "Organisasjon och ledelse i Steinerskolen" i Mailboxen. Ett spännande tema om en organisation som ju minst sagt har ett kluvet förhållande till ledning. Å ena sidan skall läraren vara en klar auktoritet (obs, inte auktoritär!), å andra sidan skall kollegiet i möjligaste mån fatta beslut under konsensus. Ser fram mot att återberätta och diskutera de viktigaste slutsatserna här på bloggen! I övrigt gav dagen återigen anledning att fundera på skillnaden mellan management och leadership, även det ett tema att återkomma till! Hur ser ni på skillnaden, har ni funderat på detta?

- Nu har jag lagt upp en mer omfattande kommentar, se längst upp som särskild flik!

7 kommentarer:

  1. Spontant ; Det finns något mer aktivt och ansträngt över management än leadership som faller sig naturligt

    /Gunilla

    SvaraRadera
  2. Ja, jag tror det ligger mycket i det!

    SvaraRadera
  3. Hej, Vet du hur man kan få tag på Helge Resells masteruppsats? Vh Inghild Härström

    SvaraRadera
    Svar
    1. hej, vet inte om den går att ladda ner nånstans, ska kolla upp det!

      Radera
    2. Här finns den att ladda ner:

      http://www.rshoyskolen.no/master-thesis/

      Radera
  4. Jag ser det nog som att ledarskap (måste vi prata engelska?) är en informell förmåga som man kanske önskar att en chef har, men brister där kan fyllas av andra i en organisation. Management eller "administrativt chefsskap" handlar om de administrativa uppgifter som kommer med en roll i en organisation. Det här är ofta dagens chefer mindre dåliga på. Deras tid fylls av administration och ingen tid ges till ledarskapet. Men det är, främst, ett organisationsproblem.
    Blev oheligt kort för ett så stort ämne, men nu ska jag hem. :)

    SvaraRadera
  5. Jag håller med om att det ges för lite tid (och kanske saknas förmåga?) till ledarskap och istället blir det mycket management, det är av nån anledning lättare och ibland har jag en känsla av att man tror att även verkligen grundläggande problem i organisationen (tex en oklar vision eller kulturella ovanor) kan administreras bort.

    SvaraRadera